Bij inspanning of emoties kan de huid roodheid vertonen die meestal ook weer wegtrekt. Als in de familie roodheid voorkomt, kan de oorzaak een genetische oorsprong hebben. We zien dan vaak een gevoelige huid die snel bloost of een huid die van nature een meer rozige ondertoon laat zien. Roodheid kan ook blijvend zijn en wordt dan altijd als zeer storend ervaren.

Het is in veel gevallen een symptoom van een vaatafwijking, een ontstekingsreactie in de huid of als gevolg van overmatige zonblootstelling. De vaatwanden verzwakken naarmate we ouder worden en de huid wordt dunner. Hierdoor worden gesprongen vaatjes duidelijker zichtbaar zoals bij couperose of rosacea.

Er zijn diverse vaatafwijkingen die wij met behulp van laser veilig kunnen behandelen. Met een laser wordt selectief het vaatje opgewarmd waardoor de vaatwand aan elkaar gaat zitten en het bloed niet meer kan stromen.

Gemiddeld zijn er 1 tot 7 behandelingen nodig om alle structuren te bereiken. In de weken na de behandeling kan het behandelde gebied iets donkerder of roder kleuren omdat het lichaam de gesloten vaatjes gaat opruimen. Het duurt zo'n 4 tot 6 weken voordat het eindresultaat zichtbaar is. 

Roken, overmatig (onbeschermde) zonblootstelling (temperatuurwisselingen) maar ook medicijnen, stress, zwangerschap, irriterende skincare producten en leefstijl zijn van invloed op de kwaliteit van de vaatjes. Een goede bescherming en hydratatie van de huid helpen het herstelproces te bevorderen. Thuis moet een huid met roodheden voorzichtig worden behandeld omdat diverse factoren roodheid kunnen stimuleren.